ANAOKULUNA BAŞLARKEN YARDIMCI OLACAK İPUÇLARI
- Çocuklar olaylarla ilgili ipuçlarını ebeveynlerinden alırlar. Bu nedenle çocuğunuzun anaokuluna başlamasıyla ilgili sakin ve kendinizden emin olun. Gergin ve tedirgin bir tutum sergilemek onun endişelerini alevlendirecektir.
- Çocuğunuza anaokulunda neler yapacağı, kimlerle beraber olacağıyla ilgili mümkün olduğunca gerçekçi ve açık bilgilendirmelerde bulunun. Anaokuluna başlamakla ilgili “Korkulacak bir şey yok.” “Hiç eğlenmediğin gibi eğleneceksin.” gibi cümlelerle korkularını küçümsemekten kaçının. Mümkünse başlayacağınız anaokulunu beraberce ziyaret edin.
- Eğer çocuğunuz yaşıtlarının olduğu bir grup içinde daha önce bulunmamışsa paylaşmak, sıra almak ve beraberce oynamak ona zor gelecektir. Bu nedenle anaokuluna başlamadan onu bu duruma hazırlamak için her zamankinden daha fazla sosyal aktiviteler düzenleyin. Çocuğunuzu bir grubun parçası olmaya alıştırmak onun anaokuluna daha çabuk adapte olmasına yardımcı olacaktır.
- Ona her gün en az 15 dakika yaşı düzeyinde kısa hikâyeler okuyun. Bu onun anaokulunda ihtiyacı olacağı dinleme becerilerini geliştirecektir.
- Ona anaokuluyla ilgili hikâye kitapları alın. Anaokuluna başlamadan bunları ona okuyun.
- Anaokuluna başlamadan birkaç hafta önce onu her zamankinden daha fazla anneanne-babaanne ya da yakınlarınızda bırakın. Bu sayede ona döneceğinizi söylediğiniz zaman gerçekten döndüğünüzü ona göstermiş olacaksınız. Bu onun ilk gün yaşayacağı ayrılma kaygısını hafifletecektir.
- İkinize özel her gün tekrarlayacağınız bir ayrılma oyunu geliştirin. Bu oyun her ikiniz için de ayrılma anını kolaylaştıracaktır.
- Anaokulunun ilk zamanlarında onu okuldan almak için 5-10 dakika erken gelin. Diğer bütün çocuklar evlerine gitmişken en son kalan çocuk olmak onun için zorlayıcı olacaktır.
- Bazı çocuklar okula sadece bir günde alışırken bir başkası için bu süre haftalar sürebilir. Unutmayın, çocuğunuz onu almaya geldiğinizde sizi görür görmez ağlamaya başlarsa bu onun çok kötü bir gün geçirdiği anlamına değil sizi gördüğüne sevindiği anlamına gelmektedir. Çocuğunuzun uyum sürecinde sabırlı olmak ona vereceğiniz en büyük destek olacaktır.
Psikolog. Gülce TÜZÜNER