YENİ DOĞACAK KARDEŞE ÇOCUĞUNUZU NASIL HAZIRLAYABİLİRSİNİZ?
Daha düne kadar tüm ilginin üzerinde olduğu çocuk yeni kardeşin doğumuyla ilgiyi paylaşmak zorunda kalacaktır. Çocuğun bu yeni duruma adapte olması hem hamilelik öncesi kendisine verilen ilginin miktarı ve niteliği ile hem de hamilelik sürecinde onun bu yeni durum hakkında ne kadar bilgilendirildiği hazırlandığıyla yakından ilişkilidir. Ebeveynlerine bağımlılığı yüksek olan çocukların evdeki yeni bireye tahammülleri daha düşük olacaktır.
Kıskançlık henüz hamilelik sürecinde başlayabilir. Bu nedenle çocuğunuzun yeni doğacak kardeşi konusunda hazırlanmasına yardımcı olmanız onların gelecekteki ilişkilerini de destekleyecektir. Hamilelik sürecinde yapabileceklerinize bakacak olursak;
- Hamilelikle ilgili haberi çevrenize verirken çocuğunuza da verin. Ona vereceğiniz bilgilendirmeyi geciktirmeyin.
- İsim seçiminde onun da fikrini alın.
- Bebek hazırlıklarına onu da katın. Eşyalarını beraber seçin, alın.
- Onun doğumuyla ilgili hoş anılarınızı paylaşın.
- Doğumda sonra evde nelerin değişebileceği ve bebeğin nelere ihtiyaç duyacağı ile ilgili çocuğunuzu bilgilendirin.
Eğer doğum sonrasın çocuğunuz;
- Bebeğe yaklaşmaktan kaçınıyorsa,
- Her zamankinden daha sinirliyse,
- Altına işiyor, parmağını emiyor, daha bebeksi konuşuyor yaşından daha küçükmüş gibi davranıyorsa,
- Okula-anaokuluna gitmeyi, evden ayrılmayı reddediyorsa eve yeni gelen bireyin varlığıyla baş edemediğini düşünebiliriz.
Doğum sonrasında çocuğunuzun yaşadığı bu zorluk konusunda ona yardım etmek için;
- Bebeğin bakımıyla ilgili çocuğunuzdan yardım alın. Ona ufak tefek sorumluluklar verin.
- Sürekli bebekle ilgilendiğinizi söylüyor bu konudan yakınıyorsa “sizin için de bu kadar bakımın kolay olmadığını zaman zaman size de zor geldiğini” ona açıklayabilirsiniz. Tek zorlananın kendisi olmadığını duymak onu rahatlatabilir.
- Çocuğunuz bebekle ilgili yakınırken hiçbir zaman “Sen ağabey-abla oldun” “O senden küçük sen büyüdün” gibi cümlelerle ondan yaşından büyük bir olgunluğu beklemeyin. Ağabey-abla kelimelerini sadece mutlu kardeşiyle ilgili içten bir koruma veya yardım gibi davranışlar gösterdiği anlarda söyleyin. Onun için ağabey-abla olmak istenilesi hoş bir durum olmalı onun hayatını zora sokan bir durum değil.
- Çocuğunuzun bebekliğine ait fotoğraflara bakın. Onunla o zamana ait anılarınızı paylaşın.
- Çevrenize çocuğunuzun yanında bebeğe aşırı ilgi vermemeleri konusunda ikazlarda bulunun. “Pabucun dama atıldı.” gibi cümlelerden özellikle kaçınılmalı.
Psikolog Gülce Tüzüner